Tuesday, January 8, 2013

Setelah setahun berlalu!!!!

Finally hampir setahun aku dop buke blog aku.. Ahaha.. Bajet sibuk..














Monday, January 23, 2012

Wednesday, November 30, 2011

6 hari xdop org gerok suboh!!

nok guane duk jauh!!

aku rindu kamo!!


arini dh 4 hari aku kt vietnam..
aku dh kangen sgt sama kamo!!
tp ape bleh buat kerja punye pasaiii..
ape kamo buat mase ni?? of coz la tgh tdo la orkk..
cian kamo letih duk drive sari maren.. org suh tdo di temerloh gagoh nk tdo di muktafibillah.
hari2 yg indah skang.. i want to be like this n more hepi than this..
thanks, kamo dh ckup wat aku bhagia..
ni entry ke-2 lps aku tunang kn.. huhu.. lame weh xnulis.. sibuk duk keje je.
mgu dpn xdop plok lg semggu.. cian la kamo wahai cik tunang.
2mgu dpn pom xdop jgk kt mesia.. sori la 1st besday kamo xleh nk celeb same2.
kalu bleh nk sgt celeb same2.. tp nk wat guane.. kne pade tarikh tu plok.. xpe nnt bli adioh besor2 eh.. ke nk kanggaruuu wat blik cni?? tp cik tunang kne jge molek la.. mapuh kang sudoh keje..
haihhh!! duk merapekk mende pg bute ni.. letih nok blebe byk2 eh.. ambe xreti nk blebe2 ni..
xdop bakat bab2 nk blebe ni.. bak kate cik tunang la.. ambe byk bkt.. mcm2 ahaha.. so funny of u.. celoh mne la bkt tu.. pkai bju pengakap pom dop brape btol kn.. ade jgk org tgk eh kalu pkai xbtol.. biar la.. dop btol2 dlu pom amek la jd tunang deme doh lenim..
awl mgu ni pom kite bleh spend time lame doh besame.. aaaa beshnye..
aku tringat kate2 zamer, mmg molek mung due org weh.. same2 ngarot..
adekah sume saloh aku?? byk sgt aku ajor tunang ngarot ni.. biow la. asal kami hepi xpe...aku sgt bhagia ade kamo lenim.. smbung tdo la.. xdop mende nk wat..

i wish you were here!!!!

Tuesday, November 1, 2011

Tunangan Orang!!







hari2 ku indah!!
thanks to Hamsiah Salasiah Hashim
thanks for everything!!
Allhamdulillah..aku bersyukur..

Wednesday, July 6, 2011

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"



بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَ
...لَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;
“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.
Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong tag kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

kesian!!

lame aku xtgk ko wahai blog!!!
lame xcoret2 disini..
bukan ape xde mase sgt skang..
skang kt vietnam.. my 1st project with rhomax..
project ni mmg sgt2 saket..kalu aku dpt sttle kn project ni kire bonus la..
hopefully bleh la sttle kn project ni..
vung tau city is a nice place for shopping and work..
but when we talk about food.. huaaargghhh nothing special here..
byk mende yg xbleh mkn.. adoi la.. sume mkn kt kedai Chin je.. Viet An halal food.
naseb baik ade jgk mende yg bleh mkn..
tp nnt kalu smpai kt TGT offshore.. maggi jela jwbnye.. sardin pom layan la ngan nasik kapikkk!!
bau org vietnam masok pom bleh wat muntoh.. mapuhhh!!
kalu sblm ni aku mari sni bleh gop mkn org indon masok atas barge posh pwnatuna..
ni g terik ni baham tanoh la...org vietnam masok..
td ade jumpe org mesia.. die kate laut tenang skit doh lenim.. kire okeh la..
2mgu lepas aku mari cni laut gile..5m ombok!!
naseb baik dop muntoh..bleh la nok terok jgk wat kerahh tahan penim sket2..
laut dop mabuk..tp sapa darat je 1 aku baham mabuk..
aku rase ni la aku tulis paling panjang..
dop rajen lg aku tulis panjang ni..ahahah...
malas doh aku.. byk lg keje kne sttle ni.. hope dan la seap..
kalu terik ni bleh naik chopper best gop.. derah la sket sapa tgt..
ibunda n ayahanda tolong doa ke anok mung ni..
sekian......